Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Εθνική Ελλάδας: Ποδοσφαιρική επιλογή, όχι «προεδρική»


O Γιώργος Καραγκούνης επέλεξε τον Σέρτζιο Μαρκαριάν και ο Γιάννης Φραγκογιαννάκης γράφει για μια επιλογή που έγινε με αυστηρώς ποδοσφαιρικά κριτήρια.
Η επιλογή του Σέρχιο Μαρκαριάν για τον πάγκο της Εθνικής ομάδας δεν τυγχάνει της καθολικής αποδοχής του φίλαθλου κοινού και για τον Ουρουγουανό κόουτς αυτές τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της πρόσληψης του, ακούστηκαν πολλά και γράφτηκαν ακόμη περισσότερα.
Άλλα έχουν βάση, άλλα είναι «καφενειακού» επιπέδου, όπως παράδειγμα αυτό με την ηλικία του.

Η Εθνική μετά το καταστροφικό ξεκίνημα στα προκριματικό του Euro 2016 ψάχνει και πάλι την «λάμψη» του πρόσφατου παρελθόντος και η επιλογή του Σέρχιο Μαρκαριάν έγινε με αυτό το κριτήριο, να επανέλθει η ομάδα στον «δρόμο» των επιτυχιών.

Υπάρχει ένας τεχνικός διευθυντής (σ.σ. Γιώργος Καραγκούνης) που λατρεύει την Εθνική, αλλά κυρίως ξέρει μπάλα, έχει γνώσεις, έχει την μυρωδιά των αποδυτηρίων έντονη. Αυτός ήξερε τι χρειάζεται αυτή την στιγμή και αυτός το αποφάσισε. Γνώριζε την αξία του νέου προπονητή, τον τρόπο δουλειάς του, την φιλοσοφία του. Με λίγα λόγια βγήκαν από την μέση οι «πρόεδροι» του παρελθόντος που δεν είχαν μυρωδιά από μπάλα και όμως αποφάσιζαν με κόστος η Εθνική να είναι αυτή την στιγμή με το ένα πόδι εκτός του Euro 2016 και χωρίς ψυχολογία.

Ίσως το γεγονός ότι ο Γιώργος Καραγκούνης πήρε πάνω του το θέμα προπονητή, είναι και το μόνο καλό από την καταστροφική θητεία του Γιώργου Σαρρή και κυρίως το «φιάσκο Ρανιέρι». Θα ήταν λοιπόν πρόκληση αν ο νέος πρόεδρος, Γιώργος Γκιρτζίκης και οι σύμβουλοι του ήθελαν να έχουν τον πρώτο λόγο για το θέμα του προπονητή.

Τουλάχιστον φαίνεται πως στην ομοσπονδία είτε πήραν το μάθημα τους, δεν είναι ώρα για πειράματα, αλλά για αποφάσεις. Και η πρόσληψη του Σέρχιο Μαρκαριάν μοιάζει μια από τις καλύτερες για την εποχή. Ένας άνθρωπος που στην κυριολεξία μιλάει για την γλώσσα μας και έκανε στους πάντες εντύπωση πολλά χρόνια πριν όταν μας πρωτοσυστήθηκε στα Ελληνικά ως τεχνικός του Ιωνικού. Ένας γνώστης της Ελληνικής πραγματικότητας (όσο κι αν ακούγεται κλισέ) και από την καλή κι από την ανάποδη, αφού στον πάγκο του Παναθηναϊκού βίωσε διάφορες καταστάσεις.
Μέχρι το παιχνίδι με τους Ούγγρους την Κυριακή (29/03), ο νέος προπονητής της Ελλάδας έχει περισσότερο από ενάμιση μήνα στην διάθεση του να μάθει, να γνωριστεί, αλλά κυρίως να δουλέψει σωστά ώστε η Εθνική να επιστρέψει στον σωστό δρόμο.

Επιμέλεια: Γιάννης Φραγκογιαννάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου